neděle 7. července 2013

Softshellová bunda HELIKON - TROOPER


Při fotografování v přírodě je dobré a pohodlné oblečení stejně důležité jako dobrá fotografická výbava. Nedávno jsem při obnově svého šatníku řešil, jakou letní bundu si pořídit. Priority při výběru pro mě byly:

-          univerzálnost použití (do přírody i do města)
-          skladnost a nízká hmotnost
-          dobrá ochrana proti větru a dešti
-          pohodlí při nošení a minimální omezení pohybu
-          co největší počet kapes
-          rozumná cena


Nakonec to mě vyhrála lehká softshellová bunda Helikon Trooper, která splnila prakticky všechny mé požadavky.
K dostání je v pěti barevných provedeních: černá, olive drab, coyote brown, foliage green a s kamufláží camogrom (podrobný popis barevných provedení je na stránkách Kerberos taktical nebo Helikon-tex

Zpracování a celkový popis 
Bunda Trooper je lehká větrovka bez podšívky, vyrobena z kvalitníh nylonové tkaniny s přídavkem spandexu, který látce propůjčuje pružnost. Po složení bunda zabírá malý prostor. Zpracování působí solidním dojmem – kvalitní materiál, pečlivě provedené švy bez vyčnívajících konců nití, účelný a promyšlený střih, kvalitní zipy v provedení YKK, z toho přední zip je obousměrný. Rukávy jsou v oblasti od loktů po předloktí zesíleny druhou vrstvou látky, kapuce s malým kšiltem je složená v límci a po vytažení a nasazení na hlavu lze regulovat z předních kapes bundy. Přední a horní rukávové kapsy bundy jsou vybaveny průchodkami na kabely sluchátek a  poutky na přichycení drobných předmětů. Potěší mírně prodloužená záda, velké velcro panely na rukávech.a na zip uzavíratelné větrání v podpaží. Velikost manžet lze nastavit pomocí suchých zipů, spodní okraj bundy stáhnout pomocí všité šňůrky s brzdičkami.


Materiál
Bunda je ušita z materiálu obsahujícího. 98% Soft Shell nylon a 2% spandex . Díky spandexu je látka pružná, což v konečném důsledku vede k menšímu omezování při pohybu. Vrchní vrstva látky je opatřena ochrannou teflonovou vrstvou (Teflon®DuPont TM ) která zvyšuje vodě a větru odolnost a usnadňuje čištění.

Bunda poskytuje velmi dobrou ochranu před větrem a deštěm. 



Kapsy
Trooper má sedm kapes, z toho šest vnějších, uzavíratelných na zip a jednu vnitřní kapsu uzavíranou suchým zipem. Vnitřní kapsa je na levé přední části, Dvě velké vnější kapsy jsou na předních dílech, dvě kapsy na horních dílech rukávů,  jedna kapsa je na levém rukávu  na předloktí a velká vnější kapsa je umístěna na dolní straně zadního dílu a je přístupná z levé i pravé strany otvory uzavíranými zipy

Velké přední kapsy a horní kapsy na rukávech jsou opatřeny průchodkami na kabel (např. na sluchátka) a všitými poutky, do kterých lze zaklesnout karabinku s klíči nebo jinými drobnými předměty a zajistit je tak proti vypadnutí z otevřené kapsy.

Přední vnější kapsy jsou dostatečně velké i pro vložení složené turistické mapy, navíc obsahují dvě menší kapsičky vhodnou pro vložení drobnějších předmětů jako jsou mobil , MP3 přehrávač, turistické navigace nebo buzola, popřípadě zásobníku a tužky nebo malé baterky. Kapsy na rukávech dobře poslouží pro uložení klíčů a jiných drobných předmětů, kapsu na předloktí levého rukávu využívám k uložení víček od objektivů.
Kapsa na dolní straně zadního dílu dobře poslouží pro uložení map, rukavic či složené lehká mikiny. Popřípadě lze díky síťované vnitřní stěně využít k větrání zad.. 


Kapuce
Kapuce je skrytá v límci a přístupná po rozepnutí zipu na jeho vnější straně. Kapuce je dobře tvarovaná a opatřená malým kšiltem, který při dešti zejména ocení ti, kteří nosí brýle. Kapuce má nastavitelnou hloubku a pomocí šňůrek vyvedených průvlaky do předních kapes lze kapuci pohodlně přitáhnout aniž by ruce musely přední kapsy opustit, což je za deště velmi příjemné. Pro dobrou funkci však musí být bunda zapnutá.



Podpažní větrací otvory
Bunda je v podpaží opatřena velkými větracími otvory uzavíratelnými zipy. Je na vašem zvážení, kdy a zda otvory otevřete nebo necháte uzavřené.

Závěr: 
Bunda Helikon Trooper díky své univerzálnosti velmi dobře poslouží při „obyčejném“ nošení ve městě, při sportovních i outdoorových aktivitách a svému majiteli nabídne komfort při nošení, dostatek prostoru v kapsách  a od jara do podzimu poskytne spolehlivou ochranu proti nepřízni počasí. Drobnou výhradu mám vůči obousměrnému hlavnímu zipu bundy. Jeho zapínání vyžaduje jisté úsilí a chvíli trvá než přijdete na ten správný hmat. To je ale asi jediná věc, která se dá této bundě vytknout.



 L.K.

Žádné komentáře: