pondělí 1. července 2013

Bateriový grip MK-60D (BG-E9) od MEIKE pro Canon EOS 60D


Proč používat k zrcadlovce bateriový grip?

- zvýšení kapacity akumulátoru
Grip umožňuje používat jeden nebo dva akumulátory současně. Při použití dvou akumulátorů se výdrž fotoaparátu zdvojnásobí, použití jednoho akumulátoru snížite hmotnost sestavy fotoaparát + grip.

- možnost použití tužkových baterií (6ks AA)
Jednoduché vyjmutí držáku akumulátorů a jeho náhrada bateriovým magazínem se 6 tužkovými bateriemi v případě nouze vás může doslova zachránit když během důležité fotografické akce dojdou akumulátory, Tužkové baterie (AA) snadno pořídíte, nebo je (vzhledem k velice dlouhé expirační době) můžete mít ve své fotobrašně jako zálohu.

- lepší ergonomie fotoaparátu
Při fotografování na výšku: stačí přehmátnout pravou rukou a dosáhnete stejného úchopu jako při držení na šířku. Díky zdvojení spouště, hlavních ovládacích prvků a gripu pro držení na výšku je fotografování na v této poloze daleko pohodlnější.

Při fotografování na šířku: rozdíl v pohodlí je značný zejména tedy, používáte-li těžší objektivy (cca 400g a víc). Bateriový grip zajistí daleko lepší rozložení tlaku působícího na dlaň a přidá prostor pro malíček.
Při dlouhodobém fotografování bez gripu působí dolní hrana fotoaparátu nepříjemný tlak do dlaně a malíček který se do malého celkového prostoru nevejde a skončí pod tělem přístroje je zatěžován hmotností přístroje s obkektivem.

… a ještě jedna „výhoda“
S gripem fotoaparát vypadá lépe a působí více profesionálně


Jaký je bateriový grip Meike MK-60D (BG-E9)  

Bateriový grip jsem používal již na filmovém  Canonu  EOS 300, kde se plně osvědčil.  Po přechodu na digitální EOS 60D byl bateriový grip jeden z prvních doplňků, které jsem k fotoaparátu pořídil. Při hledání informací o gripu jsem našel mimo jiné i alternativní neznačkový grip od firmy MEIKE. Téměř třetinová cena oproti originálu byla opravdu lákavá, ale nápis Made in China vnášel stín pochybností. Recenze které se mi podařilo k tomuto výrobku najít však vyznívaly vcelku pozitivně, tak jsem se rozhodl zariskovat a grip jsem koupil.


Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni. Plastové díly, pogumování, rozmístění a tvar ovládacích prvků a popisek jsou shodné s originálem. Grip na tělo fotoaparátu sedne přesně, nikde žádné vůle, žádné vrzání. Všechny ovládací prvky mají identický chod s originálem. Součástí balení jsou dva magazíny, jeden pro akumulátory a druhý na 6 ks tužkových baterií (typ AA). Mimo to grip umožňuje používat i síťový adaptér ACK-E6, ten si ale (v případě, že byste jej chtěli používat) musíte pořídit zvlášť.

Grip se na tělo přístroje připevňuje pomocí stativového šroubu a jeho přesnou polohu zajišťuje kovový trn který zapadá do příslušného otvoru na dně těla fotoaparátu. O stativový závit ale nepřijdete, najdete jej na dně gripu, kde je i úchyt řemínku zápěstního poutka.

Grip pracuje bez problémů, funkční je i ochrana proti vyrovnávacím proudům při nestejně vybitých akumulátorech. Testoval jsem extrémní situaci, kdy jsem do gripu dal jeden vybitý a jeden plně nabitý akumulátor. Grip tento stav zvládl na výbornou. K nežádoucímu vyrovnání kapacity akumulátorů nedošlo, vybitý akumulátor zůstal vybitý a grip pracoval pouze s nabitým akumulátorem stejně jako při provozu na jeden akumulátor  

Mile grip překvapil možností použit tužkové baterie pouhou záměnou vložky s akumulátory za vložku s tužkovými články. Přestože je bateriová vložka určena pro použití alkalických tužkových baterií, funguje i s tužkovými akumulátory (odzkoušel jsem s aku NiMH 2700 mAh). Protože akumulátory mají oproti tužkovým bateriím nižší napětí (1,2V oproti 1,5V) diagnostika ukazuje od začátku cca 50% stav vybití zdroje, ale jinak grip funguje i v této konfiguraci normálně a bez problémů.

Jediná drobná funkční vada kterou jsem objevil, je v diagnostice zdroje. Grip si pamatuje poslední použité napájecí schéma. Takže když jste dejme tomu používali grip se dvěma akumulátory a poté začali používat akumulátor pouze jeden, po navolení menu baterie (na hlavním displeji přístroje) se objeví opět dva akumulátory - v obsazeném portu jsou údaje o akumulátoru odpovídají skutečnosti, v neobsazeném portu diagnostika ukazuje osazený akumulátor se 100% nabitím. Stejně se chová grip při jakékoliv změně, ať již při pouhém přehození akumulátoru z jedné pozice na druhou, či při použití napájení z tužkových akumulátorů nebo naopak.

Náprava je snadná. Po změně způsobu napájení stačí donutit tělo fotoaparátu k novému načtení aktuálního stavu vysunutím a následným zasunutím gripu do původní polohy (aby došlo k přerušení elektrických obvodů). Samozřejmě při vypnutém fotoaparátu.

Tato vada se projevuje pouze v menu na hlavním displeji, na stavovém displeji a v hledáčku je indikován stav zdroje správně. S přihlédnutím ke skutečnosti, že při běžném používání gripu většina uživatelů používá stále stejný způsob napájení, považuji tuto chybu za nepodstatnou a v ničem neomezující celkově dobrou funkčnost gripu

Během tříletého používání (grip je trvale namontován na fotoaparátu) grip funguje naprosto bezchybně, došlo pouze k mírnému mechanického opotřebení (vyleštěné rohy a mírně setřená barva popisek ovládacích tlačítek).


Celkově hodnotím grip od MEIKE jako podařený a funkční výrobek a drobná chyba v diagnostice napájení je bohatě vyvážena méně než poloviční cenou oproti značkovému gripu.

Další fotografie fotoaparátu s gripem a detailů gripu
L.K. 




Žádné komentáře: